Vervaet Verhuis steunt Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent

Door Kurt Van Synghel op 26 jan 2017

Als vaste verhuispartner van het Universitair Ziekenhuis in Gent, komen we regelmatig in contact met verplegers, bedienden en dokters die elke dag het uiterste van zichzelf geven.

Toen professor emeritus Stefaan Lievens ons vroeg om het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent mee te helpen financieren, twijfelden we geen seconde. Zo’n kenniscentrum kost handenvol geld, maar geen cent te veel. We dragen met plezier bij aan een project dat het algemeen welzijn bevordert en steunden het centrum met € 2.000.

Em. prof. dr. Stefaan Lievens legt uit hoe groot het belang van het kenniscentrum is: “Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent is de bibliotheek van de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en Farmaceutische Wetenschappen. In deze tijden bevat die een groot digitaal luik. Zo moesten we 150 computers aankopen waarmee studenten en UZ-medewerkers online wetenschappelijke tijdschriften en artikelen kunnen raadplegen, want die zitten allemaal achter een paywall.”

Een Universitair Ziekenhuis heeft de maatschappelijke verplichting om voorloper te zijn op het vlak van medische kennis

De abonnementskosten van wetenschappelijke tijdschriften zijn zeer hoog. Em. prof. dr. Stefaan Lievens: “Die tijdschriften bevatten verslagen en resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Vooraleer die gepubliceerd worden, onderwerpt een commissie de rapporten aan een kwaliteitscontrole. Experten oordelen over de kwaliteit en maken eventueel kritische kanttekeningen. Medische onderzoek is op zich al heel duur en die controle door gevestigde wetenschappers heeft ook een aardig prijskaartje.”

“De kosten worden doorgerekend naar de abonnees van die wetenschappelijke tijdschriften. Een Universitair Ziekenhuis is het aan de gemeenschap verplicht om voorloper te blijven op het vlak van wetenschappelijke kennis, dus die investeringen zijn noodzakelijk.”

Veel wederzijds respect

Het doet ons plezier dat iemand met zo’n staat van dienst aan de vaste verhuispartner van het UZ Gent dacht om de schouders onder het project te zetten.

Em. prof. dr. Stefaan Lievens: “Sponsors mogen geen leveranciers zijn uit de medische sector, om belangenvermenging te voorkomen. We zoeken het dus eerder in de voeding-, bouw- of IT-sector. Vervaet Verhuis levert al jaren prachtig werk voor ons. Ze verhuizen apparaten die even duur als delicaat zijn, en beseffen dat alleen de hoogste graad van voorzichtigheid goed genoeg is in een ziekenhuis. Dat toont aan dat ze veel respect hebben voor ons werk en ons echt willen helpen om onze job zo goed mogelijk uit te voeren. De sponsoring past perfect in dat verhaal.”

De geneeskundigen van morgen studeren vandaag in het kenniscentrum

Em. prof. dr. Stefaan Lievens: “Het kenniscentrum is niet zomaar een bibliotheek, maar ook een ontmoetingsplaats voor studenten. Ze werken er samen aan thesissen of onderzoek. Zo blijft de opvolging en de kwaliteit van de medische dienstverlening verzekerd.”

Bekijk de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent