Drie Scania's op gas voor Vervaet Verhuis

Door Kurt Van Synghel op 22 mei 2019

Vervaet Verhuis heeft twee bakwagens Scania G 320 B 4x2 CNG (Compressed Natural Gas) en één Scania G 410 B 4x2 CNG aangeschaft. Met die vrachtwagens op aardgas wil de verhuisfirma uit Aalter onderstrepen dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. “We rijden al met Euro 6 vrachtwagens”, zegt Commercieel Directeur Kurt Van Synghel. “Maar nu gaan we nog een stap verder en zijn we op de kar gesprongen van de Scania op CNG.”

Vervaet Verhuis is al meer dan 140 jaar actief in diverse sectoren, van busvervoer tot logistiek. “Sinds 2003 zijn we gespecialiseerd in bedrijfsverhuis”, zegt Kurt Van Synghel. “Die voorgeschiedenis komt goed van pas want ook al zijn we verhuizers, we doen veel meer dan dat. Zelfs klussen die niet onder de noemer verhuis vallen, nemen we voor onze rekening als dat in het voordeel is van de klant. Klanten moeten na onze passage meteen weer aan de slag kunnen. Daarom zetten we bijvoorbeeld ook computers en servers klaar voor de IT-dienst en verwijderen we - als de klant dat wil - vasttapijt of binnenwanden. Ons uiteindelijke doel is ervoor zorgen dat verhuizen geen stresserende ervaring is.”

Vervaet Verhuis is de enige verhuisservice in België met VCA**-, ISO 9001- en ISO 14001-certificaten voor respectievelijk veiligheid, kwaliteit en milieu. “ISO 9001 – toegekend door DNV-GL - is de garantie op kwalitatieve dienstverlening, het VCA-certificaat onderstreept ons streven naar veilige werkomstandigheden en het ISO 14001 garandeert dat we duurzaam te werk gaan. Zo werden onze verhuisdozen vervangen door herbruikbare bakken om de afvalberg te verkleinen.”

Minder CO2

Die milieubewuste aanpak leidde ook tot de aanschaf van de drie Scania’s op CNG. “We komen als verhuizers vaak in de binnenstad en dan is een milieuvriendelijk voertuig belangrijk”, zegt Kurt Van Synghel. “De Scania CNG-vrachtwagen stoot minder CO2 uit en nauwelijks fijn stof. Bovendien is hij ook stiller dan andere vrachtwagens.”

De vrachtwagens van Vervaet Verhuis leggen jaarlijks tussen de 40.000 en de 60.000 kilometer af. “Dat is niet veel”, zegt Kurt Van Synghel. “Ze gaan dan ook minstens tien jaar mee voor we ze vervangen. Van de drie nieuwe Scania’s gaat het om één vervanging, de andere twee zijn extra voertuigen om ons wagenpark uit te breiden, waardoor de teller op 18 voertuigen komt.”

De wagens worden geleverd door Scania Drongen met een flexibel onderhoudscontract. Dat wil zeggen dat de boordcomputer bepaalt - afhankelijk van de inzet van het voertuig en de manier waarop er mee wordt gereden - wanneer bijvoorbeeld de bougies of de remmen moeten worden vervangen of de olie moet worden gewisseld. Vervaet Verhuis kiest voor cabines met vijf zitplaatsen zodat niet enkel de chauffeur en de bijrijder maar ook drie extra verhuizers mee kunnen rijden naar de klant. Die klanten zijn voor het merendeel bedrijven. Sommige zoals de universiteit van Gent en de stad Gent doen bijna dagelijks beroep op het bedrijf om een afdeling of een dienst te verhuizen.

Dodehoekcamera

De vrachtwagens zijn onder meer uitgerust met een retarder, de geautomatiseerde versnellingsbak Opticruise en adaptieve cruisecontrol. Alle voertuigen zijn uitgerust met extra veiligheidsopties als dodehoek- en achteruitrijcamera’s. "Ons VCA-certificaat is het beste bewijs dat we veel aandacht besteden aan de veiligheid van onze werknemers tijdens de uitvoering van hun taken”, zegt Operationeel Directeur Hendrik Vanderhenst. “Onze vrachtwagens bevinden zich dagelijks in het verkeer. Als bedrijf dat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt, vinden we het ook onze plicht om te waken over de veiligheid van de andere weggebruikers. Daarom hebben we onze nieuwe vrachtwagens dus voorzien van deze extra veiligheidsopties."