8 handige tips om uw verhuis goed voor te bereiden

Door Kurt Van Synghel op 12 jan 2016

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u ontspannen naar uw verhuis kunt toeleven. Tijdens de verhuisdag kunt u er namelijk op vertrouwen dat alles vlot verloopt en alle spullen zonder schade de doelbestemming bereiken. We geven u alvast een leidraad om uw verhuis tot in de puntjes voor te bereiden.

1. Begin op tijd

Hoe vroeger u begint, hoe beter. Maak een verhuisplan op met een realistische timing en begin heel vroeg met inpakken. Elke dag enkele verhuisdozen inpakken – met gerief dat u niet direct nodig hebt natuurlijk – zorgt ervoor dat het hele inpakgebeuren geen enorme klus wordt.

2. Zorg voor een duidelijke organisatie

Pak elke kamer afzonderlijk in en gebruik voor elke kamer aparte verhuisdozen. Zo vindt u uw spullen snel terug tijdens het uitpakken. U kunt op de dozen schrijven wat erin zit. En bepaal voor u gaat inpakken welke spullen u tijdens de verhuis op elk moment binnen handbereik wil houden, zoals belangrijke documenten of autosleutels.

3. Opmeten is cruciaal bij een verhuis

Weet u al hoe u die grote zetel op de tweede verdieping krijgt? Meet vooraf uw grootste meubelen op zodat u perfect weet of het al dan niet haalbaar is om ze door een deurgat te krijgen. Anders laat u alles over aan improvisatie en dan krijgt u brokken, geforceerde spieren of heel wat frustratie.

4. Maak gebruik van een verhuissysteem

Nummer alle verhuisdozen en noteer welke doos in welke ruimte moet belanden. Maak ook een lijst aan met een overzicht van alle dozen per kamer. Zo blijft u het bos door de bomen zien en weet u meteen waar een doos naartoe moet.

5. De kunst van dozen vullen

Sluit alle verhuisdozen goed af en kleef ze dicht. Zorg ervoor dat de dozen het gewicht kunnen dragen en probeer ze sowieso maximaal 20 kilogram zwaar te maken. Stop zwaardere spullen onderaan in een doos en lichtere spullen bovenin. Probeer zwaardere spullen in kleinere dozen te stoppen en vul onvolledige dozen met beschermend vulmateriaal zodat de inhoud niet kan verschuiven.

6. Breekbare spullen beschermen

Een oude truc die nog steeds werkt: duid aan in welke dozen breekbaar materiaal zit. Wikkel glazen, kopjes en borden apart in papier en stop ze in kleine dozen. Handdoeken zijn trouwens uitstekende schokdempers, gebruik ze dus om uw breekbaar materiaal te beschermen in plaats van ze op te plooien en samen in een doos te verhuizen. Keukenrolpapier doet dan weer uitstekend dienst om zilverwaar tegen krassen te beschermen.

7. Let op met ontvlambare goederen

Licht ontvlambare en brandbare goederen mag u in geen geval inpakken. Het risico is gewoon te groot. Elke plotse verandering in temperatuur of druk kan lekkage of zelfs een explosie veroorzaken. Tijdens een verhuis is de kans op dergelijke veranderingen te groot.

8. Elektronische apparaten in hun originele verpakking

Verhuis waardevolle apparaten zoals pc’s en laptops in hun originele verpakking. Wikkel een handdoek of laken om het voorwerp en plaats het in de doos als u de originele bescherming uit piepschuim niet meer hebt. Verpak snoeren apart in een zak en houdt nauwgezet bij waarbij ze horen.

U kunt een verhuis natuurlijk altijd uitbesteden. Het is verstandig om beide opties goed te vergelijken. In veel gevallen kan uitbesteden de beste oplossing zijn. Raadpleeg ons voor een gratis offerte en vrijblijvend advies.